SpaceX is druk bezig met het lanceren van alle satellieten van Starlink: deze week ging de 2.000ste de lucht in. Een mooie mijlpaal voor het internet, maar minder mooi voor de foto’s van de ruimte. 20 procent van de sterrenhemelfoto’s van satellieten zijn verpest door strepen van Starlink.

Strepen in de lucht
Je kent de vliegtuigstrepen wel in de lucht: ze maken een foto van de wolken soms grappiger, maar vaak is het toch jammer dat zo’n mens-gemaakt object een natuurfoto verstoord. Dat gebeurt bovendien niet meer alleen vanaf aarde. Ook satellieten hebben steeds vaker van die strepen op hun foto’s. Dat komt door Starlink. Volgens onderzoek zou wel 20 procent, dus één vijfde, van de foto’s wel een vorm van witte strepen hebben.

SpaceX brengt meer objecten de ruimte in, zoals vorige week nog de mini-satelliet van de TU Delft. Toch is één van zijn grootste ruimteprojecten wel die om Starlink-satellieten de lucht in te krijgen. Het moeten er duizenden worden en de lancering van gisteren markeerde de mijlpaal van de tweeduizendste satelliet. Dat is goed nieuws voor plekken op de wereld waar het internet normaliter niet goed te krijgen is, want daar is Starlink voor, maar het is zonde van alle wetenschappelijke foto’s waarop je vervolgens witte strepen ziet.